Türkiye’de mavi yolculuk denildiğinde akla gelen ilk yerlerden olan Göcek, Fethiye Körfezi’nin içerisinde, doyum olmaz masmavi deniz ile yemyeşil orman dokusunun bütünleştiği, şehir hayatından uzaklaşmak isteyenlerin soluklanma noktasıdır. Fethiye’nin 30 km kuzeybatısında, Fethiye Körfezi’nin en korunaklı limanlarından biri ve koylarıyla ünlü Göcek’te en güzel keyif mavi yolculuk ve tekne turlarıyla yapılıyor. Oniki Adalar'dan başlıcaları; Şövalye Adası, Tersane Adası, Kızıl Ada, Katrancı Adası, Delikli Adalar, Kızlanada, Hacı Halil Adası, Yassıca Adalar ve Domuz Adası'dır. Ada turları turizmi hareketliliği, bölgede üç tane marina yapılmasını sağlamış. 1993 yılında kapatılan Göcek Krom madeni işletmelerinden kalan arazi maden atıklarından temizlendi ve de milyonlarca dolarlık yatırımla, yeni Yat Marina'sına ve Turizm Kompleksine dönüştü. Göcek'e, 1000'den fazla yatak kazandıracak olan tesisin en önemli bölümü ise 11 milyon dolara mal olan Marina. 4 ayda tamamlanan ve kısmen hizmete giren marina, 400 yata birden hizmet verebiliyor. Turizm Kompleksinde 24 üniteli "Marina Gerisi Tesisler" de bulunuyor. Bu tesisler arasında "Restaurantlar'' "Kafeler", "Hatıra eşya dükkanları", "Yat Marketler" yer alıyor.



Akdeniz iklim özelliklerini 600 metreye kadar görebiliriz. Bölge bitki örtüsü, kıyıda makiler ve daha yüksek yerlerde KaraçamKızılçam ve Sedir ormanlarından meydana gelir. Kıyılarda fundalıklar, zeytinlikler, meşelikler ve narenciye bulunmaktadır. Ayrıca dere içlerinde, deltalarda ve taban suyunun yüksek olduğu yerlerde yetişen Günlük ağacı ormanları endemik türler arasında yer alır. Günlük ağacından elde edilen sığla yağı kozmetik ve ilaç sanayide kullanılmaktadır. 
Ayrıca makiler arasında önemli yer tutan palamut ağacı, delice zeytin, ahlat, sandal, akçakesme, menengiç, keçi boynuzu, defne, hayıt, mersin, tespih ağacı, andız, söğüt, akasya sumak, karamuk gibi başlıca ağaç türleri bulunmaktadır. Bölgenin önemli ot türleri ise tırtıl, deve dikeni, efek, kanyaşı, ayrık, topalak, sirken, yabani yulaf, yabani çulluk, narpız, tuzluk, ada çayı, salep, bağdibi, kara diken, sakız dikeni, Çakır dikenidir. Göcek kara semenderi (Lyciasalamandra fazilae) bölgede yaşayan endemik hayvan türüdür.
Seracılık yapan yerli halk çoğunlukla domates, lavanta, trüf mantarı ve safran gibi çeşitli bitki, fide, sebze ve meyvelerin yetiştiriciliğini yapar.  Örneğin Demirsoytarım Göcek'te AR-GE çalışmaları yapıp yeni teknolojilerle çiftçi emeği ve bilgisini bir araya getirmiş, bölgenin dünyaya açılan sera kapısıdır.
 

Akdeniz havzası içinde 5 türle temsil edilen deniz kaplumbağalarından 3 tür (Caretta caretta, Chelonia mydas, Dermochelys coriacea) ülkemiz sularında tespit edilmiştir. Bern Sözleşmesi ve CITES ile koruma altına alınan Caretta caretta, ve Chelonia mydas türlerinin üreme alanlarından bir tanesi de Fethiye Kumsalıdır. 1988 yılındaki Barcelona Sözleşmesi gereğince “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilen bölge aynı zamanda Arkeolojik Sit alanıdır.   
Göcek bölgesinde yürütülen 2022-2023 yıllarındaki araştırmalar ve projeler şöyle sıralanabillir; Göcek sulak alan ve karasal ekosistemGöcek deniz kaplumbağa izleme projesiGöcek deniz kaplumbağa izleme raporu17.03.2022...
 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar