Göcek, Ege ve Akdeniz esintisinin bir arada hissedildiği adreslerdendir. Bu durum Göcek’te yenilmesi gereken yemeklere de yansımıştır. Bazı yemeklerde ufak da olsa Yunan mutfağı dokunuşlarına da rastlanabilmektedir. Göcek yemekleri, ağırlıkla zeytinyağlılar, deniz mahsulleri yer geldiğindeyse et yemekleri ile ön plana çıkmaktadır. Göcek’in yemeklerinin bir kısmı Göcek restoranlarında bulunmaktayken bir kısmı ise sadece yöre halkının evlerinde pişmektedir. Göcek restoranlarının popüler yemek turizmine ayak uydurması nedeniyle yöresel tatların birçoğuna ulaşmak artık zorlaşmaktadır. Biz Göcek'te karada yemek yemedik lakin Göcek sakini kaptan ve yardımcı ablanın yöre yemeğine hakimiyetiyle baş başaydık. Örneğin bir akşam yemeğimizde taze fasulye, yoğurtlu kızarmış biber, taze bitkilerden salata yedik. Göcek'te sebze türünde yaprak sarması, ekşili fasulye, cavırotu, yoğurtlama, ebegümeci, turpotu, kabak çiçeği dolması, deniz börülcesi, zeytinyağlı enginar, meneviş kavurması, sarı ot kavurması, sılcan otu kavurması, çiriş otu yemeği et türünde ise sütte çupra, balık pastırma, et kapama, bulgurlu patlıcan kebabı, orman kebabı vb. daha sayamadığım pek çok lezzet damaklarda yer edinmiştir. 

 Karides, levrek, çipura, kalamar, barbunya gibi balık çeşitleri ızgara veya fırında pişirilerek servis edilir. Ayrıca balık çorbası, balık köftesi gibi farklı balık yemekleri de bulunmaktadır. 

 Göcek'in kendine özgü bir yöresel tatlısı bulunmamaktadır. Baklava, şekerpare ve Sütlü Nuriye gibi yaygın tatlılar bulunur. Bunun yanında bölgede yağ ve balları ile öne çıkan Göcek'te çeşitli taze kuruyemişler bulabilirsiniz. 

 Göcek'i yemek kültürüyle tanımak için görüp dinleyebileceğimiz en doğal görüntüleri 2023 yılında düzenlenen 5. Göcek Ot Festivali'nde buldum. Bu videodan hem yöre insanını hem ağız özelliklerini gözlemleyebilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar